Letná šalátová polievka

Letná šalátová polievka

Letné horúčavy a teplo pri šporáku,  nie je zrovna ideálna kombinácia. 🙂

Tu je jeden tip na rýchlu a osviežujúcu polievku, ktorá si vyžaduje len minimum času.

Čo budeme potrebovať:

šalát – hlávkový, batávia

soľ – kameninová soľ / himalájska / morská soľ

vegetu – my sme použili bio záhradné korenie (Gardenkräuter)

kôpor – môže byť čerstvý, prípadne aj sušený

smotana – my sme použili tzv. smotanovú šlahačku : Créme Fraiche

mlieko

múka – my sme použili Pohánkovú múku

Postup:

Do hrnca na sporáku dáme trocha vody, cca 2dcl.  Do vody pridáme soľ, vegetu a kôpor a necháme zovrieť. Ochutnáme, či sme vytvorili chuťovo dobrý základ polievky. 🙂

V miske si zmiešame Pohánkovú múku s Créme Fraiche a rozrobíme spolu  s mliekom. Pokiaľ máte radšej redšiu – menej krémovú konzistenciu, pridajte namiesto mlieka vodu. Nakoľko Créme Fraiche je hustá 32% smotana.

Prelejeme cez sýtko do hrnca a za stáleho miešania povaríme cca 5 min, ochutnáme a pridáme cca 1-2 lyžice Bylinkové octu.  Ochutnáme, či netreba pridať ešte viac octu, prípadne soľ, vegetu.

Na záver pridáme umytý a nasekaný šalát a polievku odstavíme  z platničky.  My šalátik už nevaríme, aby v polievke zostal krásne chrumkavý.  🙂

Letná šalátová polievka výborne chutí a je osviežujúca v letných horúčavách aj za studena. Dobrú chuť. 🙂

 

Bio koreniny nájdete tu:

http://biosad.sk/kategoria-produktu/potraviny/bio-koreniny-a-sol/

Bio octy tu:

http://biosad.sk/kategoria-produktu/potraviny/bio-dochucovadla/

 

Bio mliečne tu:

http://biosad.sk/kategoria-produktu/bio-mliecne-vyrobky/bio-mliecne/

 

 

50500

PESTREC MARIÁNSKY – detoxikácia pečene a naše zdravie.

Pestrec mariánsky (Silybum marianum), po česky Ostropestrec mariansky, má svoju históriu. Ako prvý opísal liečebné vlastnosti pestreca mariánskeho grécky lekár a botanik Dioscorides v roku 40 n.l. Poznali ho už aj starí Rimania. Používali ho pri ochoreniach pečene, žlčníkasleziny.

Liečivá zložka semien pestreca mariánskeho  – silymarín.

Semená obsahujú najvyššie koncentrácie komplexu zlúčenín, nazývaných  silymarín.

Silymarín je silný antioxidant a súvisí s odbúravaním toxínov z tela, ktoré môžu spôsobiť celý rad symptómov a chorôb.

Detoxikácia pečene a zdravie

Pestrec mariánsky a v ňom obsiahnutá vzácna zložka: silymarín  je silný detoxikátor. Pomáha obnoviť pečeňové bunky odstraňovaním toxínov z tela, ktoré sa odbúravajú v pečeni. Je účinný pri prirodzenej reverzii škodlivých účinkov:

  1. konzumácie alkoholu,
  2. pesticídov z potravín,
  3. ťažkých kovov,
  4. znečisteného ozdušia, ktoré dýchame.   

Pečeň je vlastne náš najväčší vnútorný orgán, ktorý je zodpovedný za vykonávanie niekoľkých základných detoxikačných funkcií. Stav našej krvi v celom našom tele sa väčšinou spolieha na zdravie pečene. Ako „čistič krvi“, pečeň musí aktívne čistiť krv každý deň, aby podporila takmer každý systém v našom tele.

Pečeň, funguje ako filter a pomáha v našom tele:

  1. odstraňovať škodlivé látky z našej krvi,
  2. napomáha produkcii hormónov,
  3. detoxikuje telo,
  4. uvoľňuje glukózu do krvného obehu, aby naše telo udržiavalo stálu energiu 
  5. uvoľňuje žlč do tenkého čreva, aby sa tuk mohol absorbovať z potravín.

Teraz môžete vidieť, prečo zlá funkcia pečene môže spôsobiť toľko problémov! 

Čo pečeni škodí?

Pretože je taká dôležitá, mali by sme sa o ňu aj patrične starať. Zle jej robia najmä mastné jedlá, rozličné stabilizátory, emulgátory, farbivá, konzervanty, arómy, konzervované jedlá, údeniny, polotovary, dresingy, margaríny, samozrejme alkohol, ale aj niektoré lieky. S pečeňou úzko súvisí a negatívne na ňu vplýva aj psychika človeka, predovšetkým hnev a nadmerný stres.

 

Príprava a konzumácia pestreca mariánskeho

Najvyšší obsah účinných látok získame nadrvením celých semien pestreca na veľkosť zrniek piesku a priamou konzumáciou/žuvaním. Ak si tieto plody budete drviť doma, napr. použitím mažiaru, myslite na to, že nadrvené semienka rýchlo oxidujú, a preto si ho nadrvte vždy len toľko koľko skonzumujte. Nikde nie do zásoby!

Poznámka: my pri príprave používame domáci elektrický kávový mlynček, s nerezovými nožmi.

Mletie semien pestreca v kovovom mlynčeku  flavonolignanom – silymarínu výrazne neublíži, nakoľko sa to deje v bezvodnom prostredí a oxidačno – redukčné procesy prebiehajú intenzívnejšie vo vodnom prostredí.

Účinná zložka silymarínu tzv. silibín má teplotu topenia až 170C, takže miernym zahriatín v kávovom mlynčeku sa neznehodnotí. 

Doba mletia na kávovom mlynčeku bola cca 15 -20 sec. Merali sme aj výslednú teplotu namletého pestreca mariánskeho, ktorá nepresiahla +30C. Samozrejme výsledná teplota namletých semienok závisí najmä od dĺžky mletia.

Týmto sme zaručili aj  tzv. Raw prístup, ktorá sa riadi teplotnou úpravou stravy do 42C.

Odporúčaná dávka pre dospelého človeka

je cca 7 g (1 zarovnaná PL). Nami ponúkané bio semená Pestreca mariánskeho obsahujú 4% silymarínu, čo je približne 280mg Silymarínu v 1 polievkovej lyžice.

VÝHODNÝ NÁKUP

 

Odporúča sa, aby ste drvený plod užívali približne hodinu pred jedlom, resp. 2 hodiny po jedle. Pestrec  nebude zmiešaný s ďalšou potravou, a silymarín sa tak môže účinne vstrebať.  Nadrtené semienka ešte dobre požujte v ústach, potom prehltnite a zapite dostatočným množstvom vody (nie minerálkou).

Pestrec musí v žalúdku pôsobiť tak, aby nebol následne  zriedený stravou, alebo negovaný použitím alkoholu, prípadne liekmi.

 

Bez vedľajších účinkov

Ďalšou nespornou výhodou Pestreca Mariánskeho je to, že nemá vedľajšie účinky. Okrem toho pomáha celkovej detoxikácii, posilneniu a očiste organizmu, takže ho môžete užívať aj preventívne, alebo z dôvodu očisty.

Nie je vhodný len pre tehotné a dojčiace ženy. Príliš sa neodporúča ani osobám, ktoré majú vysoký krvný tlak, pretože má miernu tendenciu ho zvyšovať.

Dopestujte si ho v záhrade

Pestrec mariánsky  si môžete dopestovať vo vlastnej záhradke. Stačí si zaobstarať semienka, vysadiť a po dozretí už len jednoducho pozbierať zdravú úrodu. 

http://biosad.sk/produkt/bio-ostropestrec-mariansky-semena-200g/

Na zber použite rukavice a zamerajte sa na listy a plody. Plody zbierame ešte pred rozkvitnutím.  Na detoxikáciu tak môžeme použiť nasušené plody – semienka Pestreca mariánskeho z vlastnej úrody.

 

 

 

 

 

50500

Svieži čučoriedkový koláčik

Svieži čučoriedkový koláčik:).
Recept:
Cesto
3 vajíčka
3 PL múky (kombinácia špaldovej hladkej a pšenovej 2:1) zmiešanej s troškou kypriaceho prášku
1 PL trstinového cukru
Bielka vyšľaháme spolu s cukrom. Postupne pridávame žĺtka a preosiatu múku s kypriacim práškom. Pečieme cca 15 minút (my sme mali cesto nízke, piekli sme na väčšom plechu). Necháme vychladnúť.

Recept:
Cesto
3 vajíčka
3 PL múky (kombinácia špaldovej hladkej a pšenovej 2:1) zmiešanej s troškou kypriaceho prášku
1 PL trstinového cukru
Bielka vyšľaháme spolu s cukrom. Postupne pridávame žĺtka a preosiatu múku s kypriacim práškom. Pečieme cca 15 minút (my sme mali cesto nízke, piekli sme na väčšom plechu). Necháme vychladnúť.

Krém
50 gr mrazených čučoriedok
50 gr masla izbovej teploty
250 gr tvarohu
podľa chuti cukor (my sme dali iba 1 PL, aby bol koláčik svieži)
Mrazené čučoriedky prelejeme teplou vodou a necháme odkvapkať. Pridáme maslo a cukor a spolu vyšľaháme. Takýto maslový krém je veľmi chutný. 😉 Už len primiešame tvaroh a máme hotovo. 👍

Korpus potrieme krémom a necháme vychladnúť. Koláčik je veľkostne akurát pre jednu rodinu. Ak čakáte návštevu, upečte z dvojitej dávky.

Dobrú chuť.

50500

Brokolicove placky

Brokolicove placky. 🙂
RECEPT:
Suroviny:
1-2 brokolice
vajíčko
pohánková múka – (je ideálne lepivá)
2 PL semiačka (tekvicové, slnečnicové) rozmixovať na káv. mlynčku
cesnak
soľ
petržlenová vňať
2-3PL biely jogurt

POSTUP:
Brokolicu uvaríme nad parou a potom popučíme vidličkou.
V mise pridáme ku brokolici vajíčko, múku a ostatné ingediencie a rukami vypracujeme hmotu.
Následne spravíme malé placky, ktoré smažíme napr. na prepustenom Ghee masle.
Môžeme jesť aj samotné, prípadne ako prílohu dať zemiaky.

Dobrú chuť.

50500

Jahodová roláda – ľahká a svieža. Jednoduchý recept, ktorý dokonca viete urobiť úplne bez cukru.

Jahodová roláda – ľahká a svieža.
Recept na cesto spočíva v zásade 1 : 1 : 1 . Čiže 1 vajíčko, 1 PL múky a 1 PL cukru. Ak robíte roládu pre 2-3 osoby, urobte ju z 3 vajíčok, ak aj pre návštevu, tak z 5 tich. Vtedy urobte dvojitú porciu krému, inak by bola suchá.
Postup: 
– oddeľte bielka a žĺtka, bielka vyšľahajte samostatne, žĺtka vymiešajte spolu s cukrom
– jemne zmiešajte bielka a žĺtka a pridávajte postupne múku
– cesto viete urobiť aj bez cukru
– múku pridajte akú bežne používate, môže byť hladká, polohrubá, špaldová, celozrnná, bezlepková …
– cesto vylejte na veľký plech, tak aby bola výška cca 1 cm
pečte na 180 stupňov cca 12-14 minút
– po upečení nechajte pár minút vychladnúť, potom ihneď oddeľte od papiera a zatočte do čistej utierky až do vychladnutia
Krém:
– podľa chuti, a toho čo je v chladničke 🙂
chutná a najmä zdravá kombinácia je tvaroh/jogurt spolu s ovocím
– my sme jahody zasypali troškou trstinového cukru, nech pustia šťavu a zmiešali s tvarohom
– krém dajte tiež vychladiť, bude sa vám s ním lepšie pracovať
Na vychladnuté cesto dajte krém, čo najviac do vnútornej strany. Ako budete roládu točiť, bude sa krém posúvať ďalej a tak dostanete krém po celej dĺžke. Celú roládu nechajte ešte vychladiť v chladničke, ideálne aspoň 2 hodiny. Ozdobte napríklad šľahačkou, jogurtom vymiešaným s cukrom, ovocím, škoricovým cukrom atď.
50500

VEGÁNSKE. Rýchle rizoto z celozrnnej jasmínovej ryže so špargľou.

Suroviny

1 hrnček celozrnnej jasmínovej ryže (môže byť aj biela jasmínová ryža, celozrnná je však výživnejšia a k tejto zeleninke sa výborne hodí. K mäsu ju naopak veľmi neodporúčam, k nemu volím radšej bielu ryžu, ak teda chcete kombinovať mäso s ryžou).

špargľa – cca 20 stoniek

1 väčšia alebo 2 menšie mrkvy

cca 5 PL kukurice (používam mrazenú DEMETER, chutí úžasne sladko)

hrsť semiačok (dyňové a slnečnicové)

2 strúčiky cesnaku

olivový olej a ghee maslo

nastrúhaný cheedar

hrsť nasekanej petržlenovej vňate (nemusí byť)

soľ

 

Postup

Ryžu dobre umyjeme a dáme variť v pomere 1 diel ryže a 1,5 diela vody (Poznámka autora J … osobne sa pri varení obilnín neriadim pokynom na varenie uvedeným na obale, ale vždy používam tento pomer, nakoľko pri dobre nastavenom plameni to do seba  takpovediac príde aj tak a my týmto pomerom docielime to, že obilniny nebudú ani zbytočne rozvarené ani tvrdé; človek pre zdravie svojich orgánov nemá jesť ani príliš vysušené ani príliš rozvarené jedlo, aby si čo najdlhšie zachoval pružnosť svojho tela J)

 

V hlbokej panvici na ghee masle osmahneme spolu so soľou 2 strúčiky pretlačeného cesnaku (len pár sekúnd, aby nezhorkol) a pridáme nakrájanú mrkvu, umyté semiačka a kukuricu a očistenú a nakrájanú špargľu. Môžme pridať pár kvapiek vody a cca 7-10 minút podusiť (nie však do mŕtva, aby ostala zeleninka príjemne chrumkavá). Potom do zeleninovej zmesi pridáme uvarenú ryžu a cca 3-4 PL olivového oleja a nastrúhaný syr, petržlenovú vňať  a dobre všetko premiešame.

Môžeme hneď servírovať.

 

 

50500

Čokoládovo kokosový rýchly koláč

Ak sa vám ohlási neočakávaná návšteva, pripravte tento super rýchly a naozaj efektný koláč. Čokoládovo kokosová kombinácia je osvedčená klasika…

Budete potrebovať:

1 lístkové cesto

1 vajíčko (stačí iba žĺtko) na potieranie koláčika

150 – 200 gr mliečnej čokolády na varenie zn. Rapunzel

120 ml mlieka

100 gr strúhaného kokosu

40 gr cukru

20 gr masla

Postup je veľmi jednoduchý. Rozbaľte si lístkové cesto na plech a rozohrejte rúru na 180 stupňov. Zatiaľ si pripravíte kokosový krém a to tak, že v hrnci zohrejete mlieko s maslom a pridáte cukor. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí, až potom pridajte kokos. Zmes netreba variť, ide iba o rozpustenie masla a cukru, aby sa hmota spojila.

Kokosovú hmotu dajte do stredu lístkového cesta, po dĺžke. Navrch pridajte posekanú čokoládu. Kraje lístkového cesta môžete narezať podľa obrázku, ak  nestíhate, jednoducho iba preložte obe strany.

Nakoniec koláčik potrite vajíčkom alebo žĺtkom. Pečte vo vyhriatej rúre približne 30 minút. Koláč je dostatočne sladký, hodí sa ku káve alebo čaju.

V recepte je 150 – 200 gr čokolády, je na vás koľko dáte. Ja som mala mliečnu čokoládu na varenie značky Rapunzel. Pôvodne som chcela dať celú (čiže 200 gr.), ale keďže je veľmi chutná, 50 gramov sme zjedli ešte pred pečením. 🙂

50500

Špargla s bryndzovou omáčkou a zemiaky so pšenom

Budeme potrebovať:

špargla zelená (cca pol kila pre 2-3 osoby)

bryndza

mlieko

múka

prepustené maslo, tzv. ghee

cesnak alebo medvedí cesnak

zemiaky

pšeno

pór

maslo

soľ

príp.1 hlavička repy

 

Špargla a jej príprava:

Umyté a ošúpané stonky špargle (stačí ošúpať do polovice stonky) uvaríme nad parou (nie však úplne do „mŕtva“, nech si zachovajú svoju peknú farbu a hráškovú chuť), následne ich preložíme do panvice, v ktorej rozohrejeme prepustené maslo – ghee-čko.  Opečieme cca 5 min. a jemne osolíme.

V druhom menšom hrnci si medzitým pripravíme bryndzovú omáčku tak, že na ghee osmahneme nachvíľu trochu múky (môže byť napr. špaldová alebo aj ryžová) so soľou a zalejeme studeným mliekom, ako keď robíme zásmažku. Dávame pozor nech nie je omáčka príliš hustá. Keď hmota trošku vychladne, dáme do nej bryndzu (nepasterizovanú 100% ovčiu bryndzu nedávame do horúcej omáčky, aby sme nezničili cenné živiny tejto slovenskej na probiotiká bohatej lahôdky; Množstvo bryndze dáme podľa chuti a množstva omáčky), pridáme pretlačený strúčik cesnaku (resp. 2-3ks podľa chuti) alebo pár lístkov na drobno nakrájaného medvedieho cesnaku a trošku masla (asi 1 káv. lyžičku) a všetko dobre premiešame a následne omáčku vylejeme na šparglu, ktorú už máme naservírovanú na tanieri.

Ako prílohu odporúčame pomačkané zemiaky so pšenom, ktoré pripravíme tak, že ich očistené a nakrájané uvaríme štandardne vo vode a do uvarených zemiakov pridáme dve lyžice masla a asi 5 lyžíc vopred uvareného pšena a premiešame. Na záver pridáme na jemné šikmé plátočky nakrájaný pórik a všetko ešte raz dobre premiešame a prípadne dochutíme soľou a maslom.

 

Ako výživná a chuťovo lahodná príloha nám poslúži na plátky očistená surová repa.

 

Pozn. namiesto bryndze možno použiť syr cheedar, či pecorino.

 

Dobrú chuť 😊

 

50500

Mufinky s ovocím a cukrom z kokosových kvetov 24ks

Mufinky s ovocím a cukrom z  kokosových kvetov 24ks

pečieme na 170st./cca 25 min.

cca 24 ks

 

Recept:

300g múky (použila som 150g celozrnnej špaldovej, 100g múky z jednozrnka a 50g pohánkovej múky; múky môžeme akokoľvek kombinovať, ak máme len špaldovú, nijako to neprekáža chuti, použitím aj inej múky obmieňame len výživovú hodnotu koláča)

140g cukru (obľúbila som si cukor z kokosových kvetov, má nízky glykemický index a na to, že je to cukor, má aj nejaké živiny 🙂

10g vinného kameňa

3 vajíčka

180g masla

štipka soli

škorica, príp. aj vanilkový prášok na vôňu

5 PL nepomletého maku (použila som biely, krásne chutí po orieškoch)

3PL slnečnicových semiačok

2veľké banány

Cca 300-500g ovocia (nastrúhané jabĺčka, alebo podusené asi 4 väčšie stonky rebarbory a k tomu pohár čerešní, alebo len jahody,…alebo rozmrazené a dobre odkvapkané ovocie ako jahody, či slivky, čučoriedky; príp. aj zavárané ovocie, skvelé sú čerešne; vyberáme podľa chuti aj podľa možností ročného obdobia; konkrétne v tomto vyfotenom recepte je podusená rebarbora a zavárané čerešne 🙂

 

Postup:

Do jednej misy navážime suché ingrediencie okrem cukru a do druhej misy dáme vajíčka s cukrom a maslom a trochu rozmixujeme (nemusí byť do hladka, len trochu premiešať). Do tejto zmesi potom pridáme suché ingrediencie  a zmiešame spolu mixérom chvíľu. Hmota je tuhšia. Napokon ručne vmiešame  ovocie a popučené banány a opäť dobre premiešame. Ak by sa hmota aj napriek tomu zdala byť veľmi tuhá, môžeme pridať pár lyžíc mlieka,  príp. aj len vody, ale nebýva to potrebné, lebo ovocie pustí si šťavu počas pečenia, hlavne to mrazené.

 

Do rozohriatej rúry vložíme mufinky, či už v papierových košíčkoch poukladaných v plechu, alebo v pekáči na mufinky. Ja osobne používam hlinený, glazúrovaný pekáč (mám dva pekáče, to je na tých 24 kúskov :). Pečenie v ňom je nielen chutnejšie (vymasťujem ho totiž  ghee alebo kokosovým olejom, krásne potom aj voňajú), ale aj ekologické a ekonomické. 

Dobrú chuť prajeme.

 

50500