Pohánka
Pohánka bola celé desaťročia podceňovaná, pritom nám prináša z pôdy zvlášť cennú biolátku - rutín
Potrebuješ väčší nie moc hlboký hrniec (ten zeleninový by mal byť dobrý) aby sa ti
Hnedé proso je jedinečný zdroj kyseliny kremičitej a ďalších výživných látok, ktoré sa postarajú o
Celozrnná múka obsahuje všetky tri zložky zrna: obtruby, klíčok a jadro. Otruby obsahujú predovšetkým minerálne
Recept: 100g masla4ks vajcia500g hrudkový tvaroh120g celozrnná špaldová krupica100g hrubá špaldová múkašťipka soli Postup:
Chutný a ľahký koláčik bez múky a mlieka. Orechovo – orieškovo – čokoládový. Recept:4 vajcia4
Rozmixované jahody s bielym jogurtom a nič viac. Ozdobili sme čerstvými lístkami z mäty a
Smoothie s mangom, banánom a pomarančami patrí medzi naše obľúbené. Ako listovú zeleninku sme použili
Čo s načatými potravinami v domácej chladničke? Napr. otvorené uhorky, majonéza a červená kapustička? My
Rýchla a výživná krémová cviklová polievočka. Postup: Cviklu nakrájame na kocky, podusíme s trochou oleja,
Kokosove ježe Suroviny:150g cukru /kokosový,agáve../300g múky / špaldová celozrnná – kokosová – 30% /1ks p
Pripravte si nápoj so zázračnými účinkami! Pripravte si zázračný detoxikačno – vitamínový „bombónik“. A posilnite
Letné horúčavy a teplo pri šporáku, nie je zrovna ideálna kombinácia. 🙂 Tu je jeden tip na rýchlu a osviežujúcu polievku, ktorá si vyžaduje len minimum času. Čo budeme potrebovať: šalát – hlávkový, batávia soľ – kameninová soľ / himalájska / morská soľ vegetu – my sme použili
Pestrec mariánsky (Silybum marianum), po česky Ostropestrec mariansky, má svoju históriu. Ako prvý opísal liečebné vlastnosti pestreca mariánskeho grécky lekár a botanik Dioscorides v roku 40 n.l. Poznali ho už aj starí Rimania. Používali ho pri ochoreniach pečene, žlčníka a sleziny. Liečivá zložka semien pestreca mariánskeho – silymarín. Semená obsahujú najvyššie
Recept: Cesto3 vajíčka3 PL múky (kombinácia špaldovej hladkej a pšenovej 2:1) zmiešanej s troškou kypriaceho prášku1 PL trstinového cukruBielka vyšľaháme spolu s cukrom. Postupne pridávame žĺtka a preosiatu múku s kypriacim práškom. Pečieme cca 15 minút (my sme mali cesto nízke, piekli sme na väčšom plechu). Necháme vychladnúť. Krém50 gr
RECEPT: Suroviny: 1-2 brokolicevajíčkopohánková múka – (je ideálne lepivá)2 PL semiačka (tekvicové, slnečnicové) rozmixovať na káv. mlynčkucesnaksoľpetržlenová vňať2-3PL biely jogurt POSTUP: Brokolicu uvaríme nad parou a potom popučíme vidličkou.V mise pridáme ku brokolici vajíčko, múku a ostatné ingediencie a rukami vypracujeme hmotu.Následne spravíme malé placky, ktoré smažíme napr. na
Recept na cesto spočíva v zásade 1 : 1 : 1 . Čiže 1 vajíčko, 1 PL múky a 1 PL cukru. Ak robíte roládu pre 2-3 osoby, urobte ju z 3 vajíčok, ak aj pre návštevu, tak z 5 tich. Vtedy urobte dvojitú porciu krému, inak by bola
Suroviny: 1 hrnček celozrnnej jasmínovej ryže (môže byť aj biela jasmínová ryža, celozrnná je však výživnejšia a k tejto zeleninke sa výborne hodí. K mäsu ju naopak veľmi neodporúčam, k nemu volím radšej bielu ryžu, ak teda chcete kombinovať mäso s ryžou). špargľa – cca 20 stoniek 1 väčšia alebo 2 menšie mrkvy
Ak sa vám ohlási neočakávaná návšteva, pripravte tento super rýchly a naozaj efektný koláč. Čokoládovo kokosová kombinácia je osvedčená klasika… Budete potrebovať: 1 lístkové cesto 1 vajíčko (stačí iba žĺtko) na potieranie koláčika 150 – 200 gr mliečnej čokolády na varenie zn. Rapunzel 120 ml mlieka 100 gr strúhaného kokosu
Budeme potrebovať: špargla zelená (cca pol kila pre 2-3 osoby) bryndza mlieko múka prepustené maslo, tzv. ghee cesnak alebo medvedí cesnak zemiaky pšeno pór maslo soľ príp.1 hlavička repy Špargla a jej príprava: Umyté a ošúpané stonky špargle (stačí ošúpať do polovice stonky) uvaríme nad parou (nie však úplne do
Cca 24 ks Recept: 300g múky (použila som 150g celozrnnej špaldovej, 100g múky z jednozrnka a 50g pohánkovej múky; múky môžeme akokoľvek kombinovať, ak máme len špaldovú, nijako to neprekáža chuti, použitím aj inej múky obmieňame len výživovú hodnotu koláča) 140g cukru (obľúbila som si cukor z kokosových kvetov, má nízky glykemický index
Sladidlá
Kurkuma obsahuje bioaktívne zlúčeniny s výkonnými liečivými vlastnosťami. Kurkuma je korenie, ktoré sa pridáva do kari a dodáva mu typické žlté zafarbenie. Používa sa v Indii už tisíce rokov ako korenie a liečivá bylina. V poslednej dobe veda začala skúmať to, čo v Indii už dlho vedia … to, že Kurkuma
Cviklové sušienky (nielen) pre detičky Cvikla je zaujímavá a hodnotná koreňová zelenina. Avšak detičky občas protestujú a nechcú ju veľmi konzumovať. Pripravili sme pre vás zaujímavý recept na sušienky, ktoré sú chutné a zdravé zároveň. Suroviny:130 gr varenej cvikle100 gr masla (prípadne kokosového tuku)Vanilka2 PL medu, cukru alebo iného sladidla220
Radi by sme vám bližšie predstavili túto koreňovú zeleninu tmavočervenej farby. Nazývame ju tiež červená repa alebo repa šalátová. Možno ste na ňu trošku zanevreli, keď vás ju v detstve nútili jesť. Avšak cvikla obsahuje mnoho nevyhnutných živín s liečivými účinkami. Určite ju znovu zaraďte do jedálnička. Cvikla obsahuje najmä vitamíny B
Výživná polievočka na viacero spôsobov. Sú v nej zastúpené najmä obilniny, strukoviny a zelenina, ktoré sú prirodzeným zdrojom vlákniny. Práve vláknina pomáha očiste organizmu a naštartuje pohyb črevných svalov. Suroviny: olej prípadne prepustené maslo Gheekoreňová zelenina3 PL bio pšeničnej alebo špaldovej krupicehrsť šošovice/fazule/cíceruhrsť jačmenných krúp/ovsa/pšena/pohánky1 vajíčkosoľbylinky – najmä rasca, bazalka,
Pripravte si nápoj so zázračnými účinkami! Pripravte si zázračný detoxikačno – vitamínový „bombónik“. A posilnite si imunitu. 🙂 Ochutnajte zmes liečivých byliniek v kombinácií s medom, zázvorom, citrónom a našou novinkou: mrazeným rakytníkom. Rodinná firma Ekofarm ponúka, kombináciu čajových bylínných zmesí: Proti chrípke, Na priedušky, Na podporu imunity ale aj Na dobrý spánok.
Kokosove ježe Suroviny:150g cukru /kokosový,agáve../300g múky / špaldová celozrnná – kokosová – 30% /1ks p prášok do pečiva50g rozpusteného masla1 vajíčko2,5dl mlieka / môže byť aj rastlinné, napr. ryžové/2 PL meducitrónová kôra Poleva:100g cukru / agáve, kokosový, xylitol…200g masla2dl mlieka /rastlinné/3 PL kakaa100g čokolády Obal:Strúhaný kokos Postup:Do misy preosejeme múku,
Rýchla a výživná krémová cviklová polievočka. Postup: Cviklu nakrájame na kocky, podusíme s trochou oleja, nech si pustí šťavu, cca 10min. Potom pridáme 1 nakrájaný sladký zemiak, zalejeme 2 – 3 násobným množstvom vody, tak aby výsledná konzistencia bola krémová. Pridáme soľ a varíme do zmäknutia.Pred koncom pridáme 1PL ovsených
Čo s načatými potravinami v domácej chladničke? Napr. otvorené uhorky, majonéza a červená kapustička? My sme si dnes v obchodíku pripravili taký rýchly hlt. Kapustový šalát, s majonézou a domácou špaldovou žemličkou.
Smoothie s mangom, banánom a pomarančami patrí medzi naše obľúbené. Ako listovú zeleninku sme použili šalát s názvom Endivia. Dočítali sme sa, že tento druh šalátu je výborný na zlepšenie a posilnenie zraku. Uvidíme.
Rozmixované jahody s bielym jogurtom a nič viac. Ozdobili sme čerstvými lístkami z mäty a servírovali sme v šáločkách, ktoré nás vrátili do príjemných detských čias. 🙂
Chutný a ľahký koláčik bez múky a mlieka. Orechovo – orieškovo – čokoládový. Recept:4 vajcia4 pol. lyžice orechov4 pol. lyžice mandlí/ prípradne lieskové oriešky5 pol. lyžic stúhaný kokos5 pol. lyžíc kokosového alebo olivového oleja1 hrsť hrozienok100g trstinového cukru1 káv. lyžička prášok do pečiva Postup: žĺtka vymiešame s cukrom, postupne pridávame
Recept: 100g masla4ks vajcia500g hrudkový tvaroh120g celozrnná špaldová krupica100g hrubá špaldová múkašťipka soli Postup: Maslo dobre vymiešame, pridáme vajcia, soľ, a trochu krupice, potom pridáme tvaroh, zvyšok krupice a hrubú múku. Dobre premiešame.Z cesta urobíme guličky, varíme vo vriacej vode cca 15 – 20 min. Strúhanku opražíme krátko na
Celozrnná múka obsahuje všetky tri zložky zrna: obtruby, klíčok a jadro. Otruby obsahujú predovšetkým minerálne látky ako napr. magnézium, zinok, železo a vlákninu. Vláknina pomáha metabolizovať cukry, cholesterol a napomáha s vyprázdňovaniu čreva. Vďaka tomu, že otruby telo dlhšie trávi, pokrmy z celozrnnej múky zasýtia na dlhšú dobu. Preto, keď pečieme
Hnedé proso je jedinečný zdroj kyseliny kremičitej a ďalších výživných látok, ktoré sa postarajú o vaše zdravé kĺby, krásnu pleť, silné nechty a husté a zdravé vlasy. Jeho pravidelná konzumácia podporí zdravé trávenie a posilní vašu imunitu. Nelúpané hnedé proso Proso pochádza pôvodne z východnej Indie. Patrí k najstarším rastlinným
Proces alkalizácie znamená namáčanie kakaových bôbov, resp. Kakaového prášku do uhličitanu draselného, čím sa znižuje prirodzená kyslosť kakaa.
Instatná kava, ktorú u nás dostanete kúpiť je vyrobená metódou sušením „vymrazovaním“. V čom spočíva táto metóda?
Potrebuješ väčší nie moc hlboký hrniec (ten zeleninový by mal byť dobrý) aby sa ti tá ryba alebo to kura dalo poukladať na vrch tak, aby sa neprekrývali.
Pohánka bola celé desaťročia podceňovaná, pritom nám prináša z pôdy zvlášť cennú biolátku - rutín (vitamín P). Pri krvných podliatinách praskajú drobné cievky. Pomoc rutínu spočíva v tom, že poškodené steny ciev a tkanív utesní.