Budeme potrebovať:
- špargla zelená (cca pol kila pre 2-3 osoby)
- bryndza
- mlieko
- múka
- prepustené maslo, tzv. ghee
- cesnak alebo medvedí cesnak
- zemiaky
- pšeno
- pór
- maslo
- soľ
- príp.1 hlavička repy
Špargla a jej príprava:
Umyté a ošúpané stonky špargle (stačí ošúpať do polovice stonky) uvaríme nad parou (nie však úplne do „mŕtva“, nech si zachovajú svoju peknú farbu a hráškovú chuť), následne ich preložíme do panvice, v ktorej rozohrejeme prepustené maslo – ghee-čko. Opečieme cca 5 min. a jemne osolíme.
V druhom menšom hrnci si medzitým pripravíme bryndzovú omáčku tak, že na ghee osmahneme nachvíľu trochu múky (môže byť napr. špaldová alebo aj ryžová) so soľou a zalejeme studeným mliekom, ako keď robíme zásmažku. Dávame pozor nech nie je omáčka príliš hustá. Keď hmota trošku vychladne, dáme do nej bryndzu (nepasterizovanú 100% ovčiu bryndzu nedávame do horúcej omáčky, aby sme nezničili cenné živiny tejto slovenskej na probiotiká bohatej lahôdky; Množstvo bryndze dáme podľa chuti a množstva omáčky), pridáme pretlačený strúčik cesnaku (resp. 2-3ks podľa chuti) alebo pár lístkov na drobno nakrájaného medvedieho cesnaku a trošku masla (asi 1 káv. lyžičku) a všetko dobre premiešame a následne omáčku vylejeme na šparglu, ktorú už máme naservírovanú na tanieri.
Ako prílohu odporúčame pomačkané zemiaky so pšenom, ktoré pripravíme tak, že ich očistené a nakrájané uvaríme štandardne vo vode a do uvarených zemiakov pridáme dve lyžice masla a asi 5 lyžíc vopred uvareného pšena a premiešame. Na záver pridáme na jemné šikmé plátočky nakrájaný pórik a všetko ešte raz dobre premiešame a prípadne dochutíme soľou a maslom.
Ako výživná a chuťovo lahodná príloha nám poslúži na plátky očistená surová repa.
Pozn. namiesto bryndze možno použiť syr cheedar, či pecorino.
Dobrú chuť 😊