Jahodová roláda – ľahká a svieža. Jednoduchý recept, ktorý dokonca viete urobiť úplne bez cukru.
Jahodová roláda – ľahká a svieža.
Recept na cesto spočíva v zásade 1 : 1 : 1 . Čiže 1 vajíčko, 1 PL múky a 1 PL cukru. Ak robíte roládu pre 2-3 osoby, urobte ju z 3 vajíčok, ak aj pre návštevu, tak z 5 tich. Vtedy urobte dvojitú porciu krému, inak by bola suchá.
Postup:
– oddeľte bielka a žĺtka, bielka vyšľahajte samostatne, žĺtka vymiešajte spolu s cukrom
– jemne zmiešajte bielka a žĺtka a pridávajte postupne múku
– cesto viete urobiť aj bez cukru
– múku pridajte akú bežne používate, môže byť hladká, polohrubá, špaldová, celozrnná, bezlepková …
– cesto vylejte na veľký plech, tak aby bola výška cca 1 cm
– pečte na 180 stupňov cca 12-14 minút
– po upečení nechajte pár minút vychladnúť, potom ihneď oddeľte od papiera a zatočte do čistej utierky až do vychladnutia
Krém:
– podľa chuti, a toho čo je v chladničke 🙂
– chutná a najmä zdravá kombinácia je tvaroh/jogurt spolu s ovocím
– my sme jahody zasypali troškou trstinového cukru, nech pustia šťavu a zmiešali s tvarohom
– krém dajte tiež vychladiť, bude sa vám s ním lepšie pracovať
Na vychladnuté cesto dajte krém, čo najviac do vnútornej strany. Ako budete roládu točiť, bude sa krém posúvať ďalej a tak dostanete krém po celej dĺžke. Celú roládu nechajte ešte vychladiť v chladničke, ideálne aspoň 2 hodiny. Ozdobte napríklad šľahačkou, jogurtom vymiešaným s cukrom, ovocím, škoricovým cukrom atď.
50500
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!