Recept na cesto spočíva v zásade 1 : 1 : 1 .
Čiže
- 1 vajíčko,
- 1 PL múky a
- 1 PL cukru.
Ak robíte roládu pre 2-3 osoby, urobte ju z 3 vajíčok, ak aj pre návštevu, tak z 5 tich.
Vtedy urobte dvojitú porciu krému, inak by bola suchá.
Postup:
- oddeľte bielka a žĺtka, bielka vyšľahajte samostatne, žĺtka vymiešajte spolu s cukrom
- jemne zmiešajte bielka a žĺtka a pridávajte postupne múku
- cesto viete urobiť aj bez cukru
- múku pridajte akú bežne používate, môže byť hladká, polohrubá, špaldová, celozrnná, bezlepková …
- cesto vylejte na veľký plech, tak aby bola výška cca 1 cm
- pečte na 180 stupňov cca 12-14 minút
- po upečení nechajte pár minút vychladnúť, potom ihneď oddeľte od papiera a zatočte do čistej utierky až do vychladnutia
Krém:
- podľa chuti, a toho čo je v chladničke 🙂
- chutná a najmä zdravá kombinácia je tvaroh/jogurt spolu s ovocím
- my sme jahody zasypali troškou trstinového cukru, nech pustia šťavu a zmiešali s tvarohom
- krém dajte tiež vychladiť, bude sa vám s ním lepšie pracovať
Na vychladnuté cesto dajte krém, čo najviac do vnútornej strany. Ako budete roládu točiť, bude sa krém posúvať ďalej a tak dostanete krém po celej dĺžke. Celú roládu nechajte ešte vychladiť v chladničke, ideálne aspoň 2 hodiny. Ozdobte napríklad šľahačkou, jogurtom vymiešaným s cukrom, ovocím, škoricovým cukrom atď.