Pohánka bola celé desaťročia podceňovaná, pritom nám prináša z pôdy zvlášť cennú biolátku – rutín (vitamín P).
- pri krvných podliatinách praskajú drobné cievky. Pomoc rutínu spočíva v tom, že poškodené steny ciev a tkanív utesní.
- ako silno zásaditá potravina odvádza pohánka z tela kyseliny a tým napomáha acidobázickej rovnováhe.
Pohánka je kaloricky bohatá (v 100 g obsahuje približne 350 kcal), zásobuje nás vápnikom, fosforom a draslíkom (dôležité pre rast kostí); nie nevýznamný je obsah hodnotných, viacnásobne nenasýtených mastných kyselín.
- rutín v pohánke pomáha pri všetkých cievnych ochoreniach, vysokom krvnom tlaku, nedostatočnom libide, impotencii, reumatických chorobách, artritíde, zápaloch všetkého druhu a krvácaní z ďasien a nosa.
- obsahuje tiež veľa vitamínov z rady B posilňujúcich nervy, vitamín E, horčík a železo, veľa dôležitých aminokyselín.
- pohánková múka má málo lepku, preto sa bežne používa v zmesi s inými druhmi múky.
Takiež v tkanivách spevňuje a posilňuje rutín najjemnejšie žilky.
Liečivé účinky pohánky
- pomáha pri žilných chorobách, kŕčových žilách, hemoroidoch,
- pôsobí proti krvácaniu z ďasien a nosa,
- posilňuje väzivové tkanivá a uľavuje pri hemoroidoch,
- podporuje prekrvovanie,
- posilňuje nedostatočné libido alebo potenciu,
- preventívne pôsobí proti reumatickým chorobám a artritíde,
- posilňuje imunitný systém,
- pôsobí na reguláciu krvného obehu.
Príprava a použitie
Môžeme z nej pripraviť lievance, plnohodnotný chlieb alebo cestoviny (tu štvrtinu bežne používanej múky nahradíme múkou pohánkovou), polievky, predkrmy, műsli. Pohánka je chutnou … závarkou do polievok (zemiakových , zeleninových …), pripravujeme z nej sladké i slané kaše, nákypy. Pohánka sa dá spracovať so sladkými prísadami (ako ovocie, med alebo cukor), rovnako ako s ostrým alebo pikantným korením.