Pohánka

Pohánka bola celé desaťročia podceňovaná, pritom nám prináša z pôdy zvlášť cennú biolátku – rutín (vitamín P).

  • Pri krvných podliatinách praskajú drobné cievky. Pomoc rutínu spočíva v tom, že poškodené steny ciev a tkanív utesní.
  • Ako silno zásaditá potravina odvádza pohánka z tela kyseliny a tým napomáha acidobázickej rovnováhe.

Pohánka je kaloricky bohatá (v 100 g obsahuje približne 350 kcal), zásobuje nás vápnikom, fosforom a draslíkom (dôležité pre rast kostí); nie nevýznamný je obsah hodnotných, viacnásobne nenasýtených mastných kyselín.

  • Rutín v pohánke pomáha pri všetkých cievnych ochoreniach, vysokom krvnom tlaku, nedostatočnom libide, impotencii, reumatických chorobách, artritíde, zápaloch všetkého druhu a krvácaní z ďasien a nosa.
  • Obsahuje tiež veľa vitamínov z rady B posilňujúcich nervy, vitamín E, horčík a železo, veľa dôležitých aminokyselín.
  • Pohánková múka má málo lepku, preto sa bežne používa v zmesi s inými druhmi múky.

Takiež v tkanivách spevňuje a posilňuje rutín najjemnejšie žilky.

Liečivé účinky pohánky

  • pomáha pri žilných chorobách, kŕčových žilách, hemoroidoch
  • pôsobí proti krvácaniu z ďasien a nosa
  • posilňuje väzivové tkanivá a uľavuje pri hemoroidoch
  • podporuje prekrvovanie
  • posilňuje nedostatočné libido alebo potenciu
  • preventívne pôsobí proti reumatickým chorobám a artritíde
  • posilňuje imunitný systém
  • pôsobí na reguláciu krvného obehu

Príprava a použitie

Môžeme z nej pripraviť lievance, plnohodnotný chlieb alebo cestoviny (tu štvrtinu bežne používanej múky nahradíme múkou pohánkovou), polievky, predkrmy, műsli. Pohánka je chutnou … závarkou do polievok (zemiakových , zeleninových …), pripravujeme z nej sladké i slané kaše, nákypy. Pohánka sa dá spracovať so sladkými prísadami (ako ovocie, med alebo cukor), rovnako ako s ostrým alebo pikantným korením.

50500
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *