Ingrediencie:
- 20g čerstvého koriandru
- 3 limetky
- 2 x 400ml kokosového mlieka
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 25g masla
- 2 šalotky (druh cibule), posekané
- 90g thajskej červenej curry pasty
- 500g Basmati ryža
- 4 limetkové listy sušene
- 6 kúskov filet lososa, prípadne kuracie prsia
- 3 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 2 kávové lyžičky kryštálového cukru
- 4 mladé cibuľky
- 1 štipľavá čili paprička bez jadierok
Postup:
Pripravíme si väčší nie veľmi hlboký hrniec, aby sa ryba alebo to kura dalo poukladať na vrch tak, aby sa neprekrývali.
Najprv si pripravíme koriander: stonky nakrájame na drobno a listy odložíme na bok. Nastrúhame si kôru z jednej limetky. Obidve kokosové mlieka nalejeme do nádoby (nie hrnca) a pridáme ešte 400ml vody.
Do hrnca si dáme olej, maslo a šalotky (alebo jednu stredne veľkú cibuľu) a necháme a miernom ohni/plyne pražiť asi 5 min. Potom pridáme Thai Curry Pastu/krém a pražíme ešte 1 min.
Do hrnca pridáme pripravenú kôru z limetky, nadrobno nakrájané stonky z koriandru, ryžu a lyžicu soli, všetko spolu dobre premiešame. Pridáme kokosové mlieko zriedené s vodou a zalejeme tým ryžu. Necháme to zovrieť na slabom plyne a občas premiešame. Potom pridáme limetkové sušené listy a necháme to vrieť bez pokrývky asi 5 min. Ešte raz to premiešame a poukladáme rybu/kura na vrch tej ryže a zakryjeme pokrievkou. Necháme variť na malom plyne 15-20 min, až dokým bude ryba/kura uvarená, a ta ryža absorbuje väčšinu kokosového mlieka.
Pokiaľ sa toto vari, tak si pripravíme šťavu z dvoch limetiek a zamiešame so sójovou omáčkou a cukrom. Miešame kým sa cukor roztopí. Na tenké pásiky si nakrájame mladú cibuľku, čili papričky bez jadierok, a pridáme to do zmesi.
Keď je všetko uvarené, vypneme plyn / platničku a necháme to stáť 5 min, potom posypeme koriandrom vrch tej ryže s rybou/kuraťom a servírujeme na taniere. Vrch polejeme sójovou omáčkou, ktorú sme si pripravili a servírujeme to s mesiačikom limetky.
Dobrú chuť. 🙂