Zavolajte nám: +421 907 456 908

Cvikla a jej účinky na zdravie

Radi by sme vám bližšie predstavili túto koreňovú zeleninu tmavočervenej farby. Nazývame ju tiež červená repa alebo repa šalátová. Možno ste na ňu trošku zanevreli, keď vás ju v detstve nútili jesť. Avšak cvikla obsahuje mnoho nevyhnutných živín s liečivými účinkami. Určite ju znovu zaraďte do jedálnička.

Cvikla obsahuje najmä vitamíny B a C, ale aj A a K. Ďalej má tiež minerály ako draslík, fosfor, horčík, sodík, vápnik, zinok a železo.  Zaujímavosťou je, že je vhodným doplnkom pri redukčných diétach. Pomáha pri vstrebávaní potravy, urýchľuje metabolizmus, dokonca znižuje cholesterol.

Cvikla celkovo posilňuje organizmus, podporuje obranyschopnosť a srdce a reguluje krvotvorbu. Má močopudné účinky a prečisťuje močové cesty. Ďalšou výhodou sú antiseptické a antiobiotické účinky, ktoré môžu byť nápomocné v obdobiach, kedy sú rozšírené respiračné ochorenia.

Máme tiež dobrú radu len pre ženy. Cvikla a najmä jej šťava prospieva pri menštruačných ťažkostiach, dokonca potláča bolesť v podbrušku!

Snáď najvzácnejšou vlastnosťou cvikly sú jej účinky v boji proti rakovine. Údajne obmedzuje rast rakovinových buniek.

Cviklová šťava

Pozor, už 100ml čerstvej šťavy z cvikle vyvoláva očistnú reakciu. Ideálne začnite s odšťavovaním cvikle v kombinácií s jablkom a mrkvou. Najchutnejší pomer je 60% jablkovej šťavy, 30% mrkvovej šťavy a 10% cviklovej šťavy. Vypite ihneď po odšťavení.

Stále ste hladní? Tu je viac