Suroviny:
- 1 hrnček celozrnnej jasmínovej ryže (môže byť aj biela jasmínová ryža, celozrnná je však výživnejšia a k tejto zeleninke sa výborne hodí. K mäsu ju naopak veľmi neodporúčam, k nemu volím radšej bielu ryžu, ak teda chcete kombinovať mäso s ryžou).
- špargľa – cca 20 stoniek
- 1 väčšia alebo 2 menšie mrkvy
- cca 5 PL kukurice (používam mrazenú DEMETER, chutí úžasne sladko)
- hrsť semiačok (dyňové a slnečnicové)
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej a ghee maslo
- nastrúhaný cheedar
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate (nemusí byť)
- soľ
Postup
Ryžu dobre umyjeme a dáme variť v pomere 1 diel ryže a 1,5 diela vody (Poznámka autora J … osobne sa pri varení obilnín neriadim pokynom na varenie uvedeným na obale, ale vždy používam tento pomer, nakoľko pri dobre nastavenom plameni to do seba takpovediac príde aj tak a my týmto pomerom docielime to, že obilniny nebudú ani zbytočne rozvarené ani tvrdé; človek pre zdravie svojich orgánov nemá jesť ani príliš vysušené ani príliš rozvarené jedlo, aby si čo najdlhšie zachoval pružnosť svojho tela J)
V hlbokej panvici na ghee masle osmahneme spolu so soľou 2 strúčiky pretlačeného cesnaku (len pár sekúnd, aby nezhorkol) a pridáme nakrájanú mrkvu, umyté semiačka a kukuricu a očistenú a nakrájanú špargľu. Môžme pridať pár kvapiek vody a cca 7-10 minút podusiť (nie však do mŕtva, aby ostala zeleninka príjemne chrumkavá). Potom do zeleninovej zmesi pridáme uvarenú ryžu a cca 3-4 PL olivového oleja a nastrúhaný syr, petržlenovú vňať a dobre všetko premiešame.
Môžeme hneď servírovať.