Radi by sme vám bližšie predstavili túto koreňovú zeleninu tmavočervenej farby. Nazývame ju tiež červená repa alebo repa šalátová. Možno ste na ňu trošku zanevreli, keď vás ju v detstve nútili jesť. Avšak cvikla obsahuje mnoho nevyhnutných živín s liečivými účinkami. Určite ju znovu zaraďte do jedálnička.
Cvikla obsahuje najmä vitamíny B a C, ale aj A a K. Ďalej má tiež minerály ako draslík, fosfor, horčík, sodík, vápnik, zinok a železo. Zaujímavosťou je, že je vhodným doplnkom pri redukčných diétach. Pomáha pri vstrebávaní potravy, urýchľuje metabolizmus, dokonca znižuje cholesterol.
Cvikla celkovo posilňuje organizmus, podporuje obranyschopnosť a srdce a reguluje krvotvorbu. Má močopudné účinky a prečisťuje močové cesty. Ďalšou výhodou sú antiseptické a antiobiotické účinky, ktoré môžu byť nápomocné v obdobiach, kedy sú rozšírené respiračné ochorenia.
Máme tiež dobrú radu len pre ženy. Cvikla a najmä jej šťava prospieva pri menštruačných ťažkostiach, dokonca potláča bolesť v podbrušku!
Snáď najvzácnejšou vlastnosťou cvikly sú jej účinky v boji proti rakovine. Údajne obmedzuje rast rakovinových buniek.
Cviklová šťava
Pozor, už 100ml čerstvej šťavy z cvikle vyvoláva očistnú reakciu. Ideálne začnite s odšťavovaním cvikle v kombinácií s jablkom a mrkvou. Najchutnejší pomer je 60% jablkovej šťavy, 30% mrkvovej šťavy a 10% cviklovej šťavy. Vypite ihneď po odšťavení.