Instatná kava, ktorú u nás dostanete kúpiť je vyrobená metódou sušením „vymrazovaním“. V čom spočíva táto metóda? Všetko začína starostlivým výberom kávových zŕn. Tie sa upražia, rozomelú a vylúhujú pod tlakom v horúcej vode. Potom sa tekutý kávový koncentrát „vymrazuje“, tzn. suší sa pri veľmi nízkych teplotách. Ide o veľmi šetrný postup, ktorý zabezpečuje vysokú kvalitu kávy.
Medzi 60 existujúcimi druhmi kávy sú Arabica a Robusta jediné, ktoré rastú na komerčné a výrobné účely. Káva Robusta obsahuje viac kofeínu (trikrát viac než semená kávy Arabica, okolo 2 až 4,5 %), jej chuť je zemitejšia a menej aromatická. Darí sa jej v nadmorských výškach do 900 m. Pestuje sa prevažne vo Vietname, Brazílii a Indonézii. Spracováva sa „suchým“ procesom. Káva Arabica má výraznejšiu arómu než káva Robusta, obsahuje menej kofeínu (1,1 až 1,7 %) a jej chuť je jemnejšia. Pestuje sa vo vyšších nadmorských polohách, väčšinou nad 1500 m, a vyžaduje intenzívnu starostlivosť.