Zavolajte nám: +421 907 456 908

Špargla s bryndzovou omáčkou a zemiaky so pšenom

Budeme potrebovať:

 

  • špargla zelená (cca pol kila pre 2-3 osoby)
  • bryndza
  • mlieko
  • múka
  • prepustené maslo, tzv. ghee
  • cesnak alebo medvedí cesnak
  • zemiaky
  • pšeno
  • pór
  • maslo
  • soľ
  • príp.1 hlavička repy

 

Špargla a jej príprava:

Umyté a ošúpané stonky špargle (stačí ošúpať do polovice stonky) uvaríme nad parou (nie však úplne do „mŕtva“, nech si zachovajú svoju peknú farbu a hráškovú chuť), následne ich preložíme do panvice, v ktorej rozohrejeme prepustené maslo – ghee-čko.  Opečieme cca 5 min. a jemne osolíme.

V druhom menšom hrnci si medzitým pripravíme bryndzovú omáčku tak, že na ghee osmahneme nachvíľu trochu múky (môže byť napr. špaldová alebo aj ryžová) so soľou a zalejeme studeným mliekom, ako keď robíme zásmažku. Dávame pozor nech nie je omáčka príliš hustá. Keď hmota trošku vychladne, dáme do nej bryndzu (nepasterizovanú 100% ovčiu bryndzu nedávame do horúcej omáčky, aby sme nezničili cenné živiny tejto slovenskej na probiotiká bohatej lahôdky; Množstvo bryndze dáme podľa chuti a množstva omáčky), pridáme pretlačený strúčik cesnaku (resp. 2-3ks podľa chuti) alebo pár lístkov na drobno nakrájaného medvedieho cesnaku a trošku masla (asi 1 káv. lyžičku) a všetko dobre premiešame a následne omáčku vylejeme na šparglu, ktorú už máme naservírovanú na tanieri.

Ako prílohu odporúčame pomačkané zemiaky so pšenom, ktoré pripravíme tak, že ich očistené a nakrájané uvaríme štandardne vo vode a do uvarených zemiakov pridáme dve lyžice masla a asi 5 lyžíc vopred uvareného pšena a premiešame. Na záver pridáme na jemné šikmé plátočky nakrájaný pórik a všetko ešte raz dobre premiešame a prípadne dochutíme soľou a maslom.

 

Ako výživná a chuťovo lahodná príloha nám poslúži na plátky očistená surová repa.

 

Pozn. namiesto bryndze možno použiť syr cheedar, či pecorino.

 

Dobrú chuť 😊

Stále ste hladní? Tu je viac