Zavolajte nám: +421 907 456 908

Čerstvý koreň BIO Kurkumy – pozoruhodné účinky pre zdravie.

Kurkuma obsahuje bioaktívne zlúčeniny s výkonnými liečivými vlastnosťami.

Kurkuma je korenie, ktoré sa pridáva do kari a dodáva mu typické žlté zafarbenie. Používa sa v Indii už tisíce rokov ako korenie a liečivá bylina.   V poslednej dobe veda začala skúmať to, čo v Indii už dlho vedia … to, že Kurkuma skutočne obsahuje zlúčeniny s liečivými vlastnosťami. Tieto zlúčeniny sa nazývajú kurkuminoidy, z ktorých najdôležitejší je kurkumín. Má silné protizápalové účinky a je veľmi silný antioxidant. Avšak obsah kurkumínu v kurkumu nie je tak vysoký … je to asi 3% hmotnosti .  Bohužiaľ, kurkumín sa zle absorbuje do krvného riečišťa. Pomôže nám čierne korenie, ktoré obsahuje piperín … prirodzenú látku, ktorá zvyšuje absorpciu kurkumínu o 2000%.  Kurkumín je tiež rozpustný v tukoch, takže môže byť dobrý nápad, aby ste ho užívali s jedlom.  Zaraďte si Kurkumu ako korenie a používajte ho prirodzene v kuchyni do jedál.

 

Kurkumín je prírodná protizápalová zlúčenina

Chronický zápal nízkej úrovne zohráva hlavnú úlohu v takmer každom chronickom ochorení našej západnej civilizácie. Patria sem ochorenia srdca, rakovina, metabolický syndróm, Alzheimerova choroba a rôzne degeneratívne stavy. Preto všetko, čo nám môže pomôcť bojovať proti chronickému zápalu, má potenciálny význam pri prevencii ba dokonca aj pri liečbe týchto ochorení. Ukazuje sa, že kurkumín je silne protizápalový, je taký silný, že zodpovedá účinnosti niektorých protizápalových liekov, podľa viacerých štúdií na Americkým univerzitách.  Kurkumín blokuje NF-kB, molekulu, ktorá prechádza do jadier buniek a zapína gény súvisiace so zápalom. Predpokladá sa, že NF-kB hrá hlavnú úlohu pri mnohých chronických ochoreniach. Kľúčovým bodom je, že kurkumín je bioaktívna látka, ktorá bojuje proti molekulárnemu zápalu. V niekoľkých štúdiách sa jeho účinnosť priaznivo porovnávala s protizápalovými liekmi … s tým rodielom, že Kurkumín je bez vedľajších účinkov.

 

Kurkuma dramaticky zvyšuje antioxidačnú kapacitu tela

Hlavným dôvodom, prečo sú antioxidanty tak prínosné, je, že chránia naše telo pred voľnými radikálmi. Kurkumín je silným antioxidantom, ktorý môže neutralizovať voľné radikály vďaka svojej chemickej štruktúre. Ale kurkumín zvyšuje aj aktivitu vlastných antioxidantov. Takto kurkumín prináša dva údery proti voľným radikálom. Zablokuje ich priamo a stimuluje vlastné antioxidačné mechanizmy. Kurkumín svojim silným antioxidačným účinkom neutralizuje samotné voľné radikály, a následne stimuluje aj vlastné antioxidačné enzýmy.

 

Kurkuma a depresia a Alzheimerova choroba 

Neuróny nachádzajúce sa v mozgu sú schopné vytvárať nové spojenia, a zároveň v určitých oblastiach mozgu sa môžu aj množiť a zvyšovať počet. Jedným z hlavných motorov tohto procesu je Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF), ktorý je typom rastového hormónu, ktorý funguje v mozgu. Veľa bežných mozgových porúch bolo spojené so zníženými hladinami tohto hormónu. Patria sem depresia a Alzheimerova choroba. Zaujímavé je, že kurkumín môže zvýšiť hladiny BDNF v mozgu. Týmto spôsobom môže byť účinný pri oneskorení alebo dokonca zvrátení mnohých ochorení mozgu a znižovania funkcie mozgu súvisiaceho s vekom.

Zhrnuté a podčiarknuté: Kurkumín zvyšuje hladiny mozgového hormónu BDNF, ktorý zvyšuje rast nových neurónov a bojuje proti rôznym degeneratívnym procesom v mozgu.

 

Kurkumín vedie k rôznym zlepšeniam, ktoré by mali znížiť riziko srdcových ochorení

Hovorí sa, že ochorenie srdca je najväčším zabijakom na svete. Pravdepodobne hlavnou výhodou kurkumínu, pokiaľ ide o ochorenie srdca, je zlepšenie funkcie endotelu, čo je výstelka krvných ciev. Je dobre známe, že endotelová dysfunkcia je hlavným hnacím motorom ochorenia srdca a zahŕňa neschopnosť endotelu regulovať krvný tlak, zrážanie krvi a rôzne iné faktory. Niekoľko štúdií naznačuje, že kurkumín vedie k zlepšeniu funkcie endotelu. Kurkumín tiež znižuje zápal a oxidáciu (ako je uvedené vyššie), ktoré sú dôležité aj pri srdcovom ochorení.   

Zhrnuté a podčiarknuté: Kurkumín má priaznivé účinky na niekoľko faktorov, o ktorých sa vie, že zohrávajú úlohu pri srdcovom ochorení. Zlepšuje funkciu endotelu a je silným protizápalovým činidlom a antioxidantom.

Kurkuma môže pomôcť predchádzať (a možno dokonca aj liečiť) rakovinu

Rakovina je strašné ochorenie, ktoré sa vyznačuje nekontrolovaným rastom buniek.  Existuje veľa rôznych foriem rakoviny, ale majú niekoľko spoločných znakov, z ktorých niektoré sú ovplyvnené doplnením kurkumínu. Výskumníci študovali kurkumín ako užitočnú bylinu pri liečbe rakoviny, ktorý môže ovplyvniť rast, vývoj a šírenie rakoviny na molekulárnej úrovni. Štúdie ukázali, že kurkumín môže znížiť angiogenézu (rast nových krvných ciev v nádoroch), metastázy (šírenie rakoviny) a tiež prispieť ku zničeniu rakovinových buniek.   Jedného dňa sa možno bude kurkumín používať spolu s konvenčnou liečbou rakoviny.

Zhrnuté a podčiarknuté: Kurkumín vedie k niekoľkým zmenám na molekulárnej úrovni, ktoré môžu pomôcť predchádzať a dokonca aj liečiť rakovinu.  

Kurkumín môže byť užitočný pri prevencii a liečbe Alzheimerovej choroby

Alzheimerova choroba je najbežnejšou neurodegeneratívnou chorobou na svete a hlavnou príčinou demencie. Bohužiaľ, zatiaľ nie je k dispozícii žiadna dobrá konvenčná liečba pre Alzheimerovu chorobu. Preto je veľmi dôležité, aby sa v prvom rade neobjavila.  Je známe, že zápal a oxidačné poškodenie zohrávajú úlohu pri Alzheimerovej chorobe. Ako vieme, kurkumín má priaznivé účinky na obidva procesy.

Zhrnuté a podčiarknuté: Kurkumín môže prekročiť hematoencefalickú bariéru a ukázalo sa, že vedie k rôznym zlepšeniam v patologickom procese Alzheimerovej choroby.

 

Pacienti s artritídou veľmi dobre reagujú na dodávanie kurkumínu

Existuje niekoľko rôznych typov, ale väčšina zahŕňa nejaký zápal v kĺboch. Vzhľadom na to, že kurkumín je silný protizápalový prostriedok, má predpoklady, že by mohol pomôcť s artritídou. Niekoľko štúdií ukazuje, že je to pravda. V štúdii u pacientov s reumatoidnou artritídou bol kurkumín ešte účinnejší ako protizápalové liečivo. Mnohé ďalšie štúdie skúmali účinky kurkumínu na artritídu a zaznamenali zlepšenie rôznych symptómov.

Zhrnuté a podčiarknuté: Artritída je bežná porucha charakterizovaná zápalom kĺbov. Mnoho štúdií ukazuje, že kurkumín môže pomôcť pri liečbe príznakov artritídy a je v niektorých prípadoch účinnejší ako protizápalové lieky.

 

Stále ste hladní? Tu je viac