Zavolajte nám: +421 907 456 908

PESTREC MARIÁNSKY – detoxikácia pečene a naše zdravie.

Pestrec mariánsky (Silybum marianum), po česky Ostropestrec mariansky, má svoju históriu. Ako prvý opísal liečebné vlastnosti pestreca mariánskeho grécky lekár a botanik Dioscorides v roku 40 n.l. Poznali ho už aj starí Rimania. Používali ho pri ochoreniach pečene, žlčníka a sleziny.

Liečivá zložka semien pestreca mariánskeho  – silymarín.

Semená obsahujú najvyššie koncentrácie komplexu zlúčenín, nazývaných  silymarín.

Silymarín je silný antioxidant a súvisí s odbúravaním toxínov z tela, ktoré môžu spôsobiť celý rad symptómov a chorôb.

 

Detoxikácia pečene a zdravie

Pestrec mariánsky a v ňom obsiahnutá vzácna zložka: silymarín  je silný detoxikátor. Pomáha obnoviť pečeňové bunky odstraňovaním toxínov z tela, ktoré sa odbúravajú v pečeni. Je účinný pri prirodzenej reverzii škodlivých účinkov:

konzumácie alkoholu,

  • pesticídov z potravín,
  • ťažkých kovov,
  • znečisteného ozdušia, ktoré dýchame.   

 

Pečeň je vlastne náš najväčší vnútorný orgán, ktorý je zodpovedný za vykonávanie niekoľkých základných detoxikačných funkcií. Stav našej krvi v celom našom tele sa väčšinou spolieha na zdravie pečene.  Ako “čistič krvi”, pečeň musí aktívne čistiť krv každý deň, aby podporila takmer každý systém v našom tele.

 

Pečeň, funguje ako filter a pomáha v našom tele

  • odstraňovať škodlivé látky z našej krvi,
  • napomáha produkcii hormónov,
  • detoxikuje telo,
  • uvoľňuje glukózu do krvného obehu, aby naše telo udržiavalo stálu energiu,
  • uvoľňuje žlč do tenkého čreva, aby sa tuk mohol absorbovať z potravín.

 

Teraz môžete vidieť, prečo zlá funkcia pečene môže spôsobiť toľko problémov! 

 

Čo pečeni škodí?

Pretože je taká dôležitá, mali by sme sa o ňu aj patrične starať. Zle jej robia najmä mastné jedlá, rozličné stabilizátory, emulgátory, farbivá, konzervanty, arómy, konzervované jedlá, údeniny, polotovary, dresingy, margaríny, samozrejme alkohol, ale aj niektoré lieky. S pečeňou úzko súvisí a negatívne na ňu vplýva aj psychika človeka, predovšetkým hnev a nadmerný stres.

 

Príprava a konzumácia pestreca mariánskeho

Najvyšší obsah účinných látok získame nadrvením celých semien pestreca na veľkosť zrniek piesku a priamou konzumáciou/žuvaním. Ak si tieto plody budete drviť doma, napr. použitím mažiaru, myslite na to, že nadrvené semienka rýchlo oxidujú, a preto si ho nadrvte vždy len toľko koľko skonzumujte. Nikde nie do zásoby!

Poznámka: my pri príprave používame domáci elektrický kávový mlynček, s nerezovými nožmi.

Mletie semien pestreca v kovovom mlynčeku  flavonolignanom – silymarínu výrazne neublíži, nakoľko sa to deje v bezvodnom prostredí a oxidačno – redukčné procesy prebiehajú intenzívnejšie vo vodnom prostredí.

Účinná zložka silymarínu tzv. silibín má teplotu topenia až 170C, takže miernym zahriatín v kávovom mlynčeku sa neznehodnotí. 

Doba mletia na kávovom mlynčeku bola cca 15 -20 sec. Merali sme aj výslednú teplotu namletého pestreca mariánskeho, ktorá nepresiahla +30C. Samozrejme výsledná teplota namletých semienok závisí najmä od dĺžky mletia.

Týmto sme zaručili aj  tzv. Raw prístup, ktorá sa riadi teplotnou úpravou stravy do 42C.

 

Odporúčaná dávka pre dospelého človeka

je cca 7 g (1 zarovnaná PL). Nami ponúkané bio semená Pestreca mariánskeho obsahujú 4% silymarínu, čo je približne 280mg Silymarínu v 1 polievkovej lyžice.

Odporúča sa, aby ste drvený plod užívali približne hodinu pred jedlom, resp. 2 hodiny po jedle. Pestrec  nebude zmiešaný s ďalšou potravou, a silymarín sa tak môže účinne vstrebať.  Nadrtené semienka ešte dobre požujte v ústach, potom prehltnite a zapite dostatočným množstvom vody (nie minerálkou).

Pestrec musí v žalúdku pôsobiť tak, aby nebol následne  zriedený stravou, alebo negovaný použitím alkoholu, prípadne liekmi.

 

Bez vedľajších účinkov

Ďalšou nespornou výhodou Pestreca Mariánskeho je to, že nemá vedľajšie účinky. Okrem toho pomáha celkovej detoxikácii, posilneniu a očiste organizmu, takže ho môžete užívať aj preventívne, alebo z dôvodu očisty.

Nie je vhodný len pre tehotné a dojčiace ženy. Príliš sa neodporúča ani osobám, ktoré majú vysoký krvný tlak, pretože má miernu tendenciu ho zvyšovať.

 

Dopestujte si ho v záhrade

Pestrec mariánsky  si môžete dopestovať vo vlastnej záhradke. Stačí si zaobstarať semienka, vysadiť a po dozretí už len jednoducho pozbierať zdravú úrodu. 

Na zber použite rukavice a zamerajte sa na listy a plody. Plody zbierame ešte pred rozkvitnutím.  Na detoxikáciu tak môžeme použiť nasušené plody – semienka Pestreca mariánskeho z vlastnej úrody.

 

Stále ste hladní? Tu je viac