VEGÁNSKE. Rýchle rizoto z celozrnnej jasmínovej ryže so špargľou.

Suroviny

1 hrnček celozrnnej jasmínovej ryže (môže byť aj biela jasmínová ryža, celozrnná je však výživnejšia a k tejto zeleninke sa výborne hodí. K mäsu ju naopak veľmi neodporúčam, k nemu volím radšej bielu ryžu, ak teda chcete kombinovať mäso s ryžou).

špargľa – cca 20 stoniek

1 väčšia alebo 2 menšie mrkvy

cca 5 PL kukurice (používam mrazenú DEMETER, chutí úžasne sladko)

hrsť semiačok (dyňové a slnečnicové)

2 strúčiky cesnaku

olivový olej a ghee maslo

nastrúhaný cheedar

hrsť nasekanej petržlenovej vňate (nemusí byť)

soľ

 

Postup

Ryžu dobre umyjeme a dáme variť v pomere 1 diel ryže a 1,5 diela vody (Poznámka autora J … osobne sa pri varení obilnín neriadim pokynom na varenie uvedeným na obale, ale vždy používam tento pomer, nakoľko pri dobre nastavenom plameni to do seba  takpovediac príde aj tak a my týmto pomerom docielime to, že obilniny nebudú ani zbytočne rozvarené ani tvrdé; človek pre zdravie svojich orgánov nemá jesť ani príliš vysušené ani príliš rozvarené jedlo, aby si čo najdlhšie zachoval pružnosť svojho tela J)

 

V hlbokej panvici na ghee masle osmahneme spolu so soľou 2 strúčiky pretlačeného cesnaku (len pár sekúnd, aby nezhorkol) a pridáme nakrájanú mrkvu, umyté semiačka a kukuricu a očistenú a nakrájanú špargľu. Môžme pridať pár kvapiek vody a cca 7-10 minút podusiť (nie však do mŕtva, aby ostala zeleninka príjemne chrumkavá). Potom do zeleninovej zmesi pridáme uvarenú ryžu a cca 3-4 PL olivového oleja a nastrúhaný syr, petržlenovú vňať  a dobre všetko premiešame.

Môžeme hneď servírovať.

 

 

50500
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *